Κορονοϊός: Ποιοι δικαιούνται και πώς θα λάβουν 800 ευρώ;

Κορονοϊός: Ποιοι δικαιούνται και πώς θα λάβουν 800 ευρώ αποζημίωση

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες – επιχειρηματίες στο σύστημα «Εργάνη», προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την αποζημίωση ειδικου σκοπού των 800 ευρώ.


Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ, την οποία θα λάβουν, ως αποζημίωση, περισσότεροι από 1.400.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους (είτε εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση είτε απολύθηκαν από την 1.3.2020 έως σήμερα), θα είναι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος των 800 ευρώ. Επιπλέον, το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναμένεται να δοθεί στους δικαιούχους εντός του Απρίλιου.

Πώς θα δοθούν τα 800 ευρώ;

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά Έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών». Εκεί εμφανίζεται η ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση, στην οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία.

Έπειτα, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διαθέσει το Υπουργείο Εργασίας, όπου θα πρέπει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ στο οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

Α’ ΦΑΣΗ: ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 • Υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ γιατο διάστημα 1 – 20 Μαρτίου
 • Καταγραφή υπαλλήλων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, καθώς και εκείνων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1η Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση
 • Γνωστοποίηση αυθημερόν στους εργαζομένους, εγγράφως ή ηλεκτρονικά

Β’ ΦΑΣΗ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 • Υποβολή αίτησης στη νέα e – πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων https://supportemployees.yeka.gr/, που είναι υπό κατασκευή
 • Συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων, τα οποία θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που δήλωσε ο εργοδότης
 • Δήλωση IBAN για κατάθεση ποσού

* 1. Αν δεν  υποβάλλει ο εργοδότης τη σχετική υπεύθυνη δήλωση εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, εξαιρείται των μέτρων στήριξης.

* 2. Το ποσό των 800€ είναι ακατάσχετο και δεν φορολογείται.

Ποιοι δικαιούνται τα 800 ευρώ;

1. Υπάλληλοι, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, των επιχειρήσεων που:
 • Έβαλαν «λουκέτο» με κρατική εντολή
 • Τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης
 • Απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου
2. Όσοι έχουν «μπλοκάκια», εάν ανήκουν στους ΚΑΔ που επλήγησαν (δείτε παρακάτω):
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες
 • Αυτοαπασχολούμενοι
 • Ατομικές επιχειρήσεις
 • Ωρομίσθιοι
3. Άνεργοι:

Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.

Ποιοι δεν θα λάβουν τα 800:

 • Όσοι εργάζονται εξ’ αποστάσεως
 • Όσοι διατελούν σε νόμιμη άδεια
 • Όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας
 • Όσων δεν αναστέλλεται η σύμβαση

Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Σημειώνεται ότι η λίστα που παρατίθεται είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις, κατά την εξέλιξη της κρίσης. 

-> Κατεβάστε την επικαιροποιημένη λίστα με όλους τους ΚΑΔ που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού


→ Είσαι επιχειρηματίας ή εργοδότης; Υπέβαλε αίτηση ΕΔΩ
→ Είσαι εργαζόμενος και δικαιούσαι 800 ευρώ; Εντός των επόμενων ημερών, θα υποβάλλεις αίτηση ΕΔΩ
Μοιραστείτε το άρθρο!