Κορονοϊός και άδεια ειδικού σκοπού: Τί ισχύει για τους γονείς

Κορονοϊός και άδεια ειδικού σκοπού: Τί ισχύει για τους γονείς

Έπειτα από το κλείσιμο όλων των σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, με πλήρεις αποδοχές, για τους εργαζόμενους γονείς.


Όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, δίνεται δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους γονείς που εργάζονται – τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα – οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Προϋποθέσεις και διευκρινίσεις

#1 Την άδεια ειδικού σκοπού, μπορεί να λαμβάνει μόνο ο ένας εκ των δύο γονέων.

#2 Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

#3 Η άδεια ειδικού σκοπού θα χορηγείται για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων.

#4 Για κάθε 4 ημέρες άδειας, οι τρεις θα είναι άδειες ειδικού σκοπού και μόνο μία θα υπολογίζεται ως κανονική άδεια.

#5 Για όσο καιρό ο ένας γονέας θα είναι σε άδεια ειδικού σκοπού, ο δεύτερος γονέας δεν θα δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού την ίδια περίοδο (εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ένας από τους γονείς νοσηλεύεται, έχει προσβληθεί από κοροναϊό ή είναι ΑΜΕΑ).

#6 Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών, κατά τη διάρκεια της άδειας, σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, και το 100% σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα.

#7 Για τους εργαζόμενους, ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, δύναται η δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας, ενώ παράλληλα προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως, όπου αυτό είναι εφικτό. 

Μοιραστείτε το άρθρο!