Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης από 15/2

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης θα χρειαστούν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, αλλάζει και το καθεστώς για όσους εργάζονται με τηλεργασία οι οποία αποκλείονται από τα νέα έντυπα.

(Εντός του άρθρου μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα έντυπα σε έγγραφο word)


Α. Βεβαίωση Κίνησης Εργαζομένων

Τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» χορηγούνται ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη. Τα έντυπα, ισχύουν για τους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

→ Κατεβάστε το έντυπο: Βεβαίωση Εργαζομένου

Β. Βεβαίωση Εργαζομένων με Εργόσημο

Για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ».

Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του forma.gov.gr/. Η Βεβαίωση αυτή χορηγείται για την μετάβαση του εργαζομένου από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Γ. Βεβαίωση Κίνησης Αυτοαπασχολούμενων

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από την εκτύπωση της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

→ Κατεβάστε το έντυπο: Βεβαίωση Αυτοαπασχολούμενου/Ελ.επαγγελματία

Δ. Βεβαίωση Μέλη Οργάνου Διοίκησης

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

→ Κατεβάστε το έντυπο: Βεβαίωση Μέλους Διοίκησης

⚠ Εργαζόμενοι που αποκλείονται από τα Νέα Έντυπα Μετακίνησης

Από τα νέες βεβαιώσεις αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς:

  1. αναστολής σύμβασης εργασίας
  2. τηλεργασίας
  3. νόμιμης άδειας

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Επισημάνσεις:
  1. Για την ομαλή μετάβαση στο νέο έντυπο δίνεται προθεσμία εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.
  2. Τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.)  το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
  3. Οι εκδοθείσες από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ Βεβαιώσεις Άδειας Κυκλοφορίας ισχύουν για 14 ημέρες από την έκδοσή τους.
Μοιραστείτε το άρθρο!