Νέα μέτρα για εστίαση και χώρους ψυχαγωγίας από 16/7

Όλα τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που ισχύουν για το διάστημα 16 έως 26 Ιουλίου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, καθορίζονται στην ΚΥΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα.


Ποιοι μπαίνουν σε κάθε χώρο και ποιοι μένουν εκτός;

– Υπαίθρια κέντρα διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι υπαίθριοι χώροι των κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα λειτουργούν τελικά αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι. Αυτό σημαίνει ότι, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες καθήμενους, στο 85% της χωρητικότητας.

– Κλειστοί χώροι εστίασης/ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες

Η ΚΥΑ προβλέπει επίσης ότι, όλοι οι κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (Εστιατόρια, Καφέ, Κινηματογράφοι, Θέατρα) θα λειτουργούν ως αμιγείς με 85% πληρότητα και θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση) και νοσήσαντες.

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

 • Η χρήση μάσκας σε θέατρα και σινεμά θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test από τους γονείς. Θα πραγματοποιείται έλεγχος στη είσοδο μέσω της νέας εφαρμογής CovidFree Gr (με επίδειξη ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού και ταυτότητας). Οι πολίτες τρίτων χωρών επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης της χώρας τους.

– Ανοιχτοί χώροι εστίασης

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) επιτρέπονται κανονικά οι μη εμβολιασμένοι με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της ΓΓ Εμπορίου.

– Yπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας – αμιγείς ή μεικτοί

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως αμιγείς χώροι και είτε ως μεικτοί.

Οι αμιγείς χώρoι μπορούν να λειτουργούν με πληρότητα 85%, ενώ οι μεικτοί:

 • 75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων
 • 70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων
 • 65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων
 • χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους

– Στάδια και γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες

Τέλος, όσον αφορά στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα, δεν επιτρέπεται η μεικτή λειτουργία των χώρων. Έτσι, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με:

 • 80% Πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (ανοιχτά) και 8.000 (κλειστά)
 • χρήση μάσκας υποχρεωτική
 • οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας).
Πίνακας μέτρων προστασίας σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας από 16/7

*Σημείωση: Οι ανεμβολίαστοι πολίτες που μπορούν να επισκεφθούν καταστήματα μόνο με εξωτερικούς χώρους, εάν αυτά έχουν δηλώσει μικτή λειτουργία, θα υποχρεούνται να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους αρνητικό τεστ.

Πρόστιμα για καταστήματα

 • Πρώτη παράβαση: Για καταστήματα κάτω των 200τμ 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή από την επομένη / Άνω των 200τμ. 5.000 ευρώ και αναστολή 7 μέρες
 • Υποτροπή: Για όλους ανεξαρτήτου εμβαδού 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας
 • Τρίτη παράβαση: 60 μέρες αναστολή άδειας λειτουργίας

Τα τρία σήματα για τις επιχειρήσεις

Παρακάτω θα βρείτε τα τρία νέα σήματα τα οποία θα πρέπει να τοποθετήσουν από 16 Ιουλίου τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και αφορούν στους κλειστούς χώρους:

Τα τρία σήματα για τους κλειστούς χώρους εστίασης
Κατεβάστε τα σήματα στο: https://covidfree.gov.gr/#badges

«Χώρος Covid Free» – Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό» – Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.

«Μεικτός χώρος» – Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test).


Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή;

Η νέα εφαρμογή «Covid Free GR» μέσω της οποίας θα γίνεται η επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τον κορονοϊό προκειμένου να εισέρχονται οι εμβολιασμένοι πολίτες σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, είναι διαθέσιμη για συσκευές με λογισμικό iOS και Android μέσω του covidfree.gov.gr.

Τα τρία χρώματα για την επαλήθευση

 1. Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID και είναι η ένδειξη που ανάβει το πράσινο φως για είσοδο στους χώρους αμιγώς εμβολιασμένων
 2. Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
 3. Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Ποιά είναι η ισχύς του κάθε πιστοποιητικού;

Αναφορικά με την ισχύ των πιστοποιητικών επισημαίνεται ότι:

 • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται έγκυρο 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
 • Το πιστοποιητικό νόσησης θεωρείται έγκυρο έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση.
 • Το Rapid test θεωρείται έγκυρο για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
 • Το PCR test είναι έγκυρο για 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Μοιραστείτε το άρθρο!