ΕΦΚΑ: Ποιοι μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος της ηλικίας τους, αντί των 62, δίνει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιό του για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ο έτος της ηλικίας τους, αντί των 62, δίνει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιό του για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).


Από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ωφελούνται και ασφαλισμένοι 60 – 62 ετών που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης αλλά αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο με τίτλο «Οριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών», ξεκαθαρίζεται ότι είναι δυνατή η συνταξιοδότηση στα 60 αντί τα 62, για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που είχαν χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση, αφορά κατά κύριο λόγο δυο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ – ΕΦΚΑ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

1) Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρίσουν νωρίτερα από τα 62.

2) Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωναν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

Προϋπόθεση είναι, οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρώην ΙΚΑ ώστε να θεμελιώνουν με ειδικές διατάξεις του πρώην Ταμείου μισθωτών. 


Περισσότερες πληροφορίες: www.efka.gov.gr

Μοιραστείτε το άρθρο!