Αντισυνταγματικές διατάξεις και νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς

Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου σχετικά με τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων - οι οποίοι οδηγήθηκαν στον αφανισμό - κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας βασικές διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, σε σύγκριση με τους μισθωτούς, καθώς αντιτίθεται στην αρχή της ισότητας.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που αφορά το ποσοστό 20% των εισφορών, το οποίο προέβλεπε ο νόμος, αφού για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι μόλις 6%, εφόσον το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Ύστερα από τις παρεμβάσεις του ΣτΕ, η κυβέρνηση καλείται να οικοδομήσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα – πιο δίκαιο, ελπίζουμε -, το οποίο θα ελαφρύνει πάνω από 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι καταβάλλουν μέχρι σήμερα τριπλάσιο μέρος του εισοδήματός τους ως αντιπαροχή για την πρόσβασή τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Μοιραστείτε το άρθρο!