Οδηγός για το «restart» στη μαζική εστίαση

Αναλυτικός οδηγός του ΕΦΕΤ για την επανεκκίνηση στη μαζική εστίαση
Φωτογραφία: Adobe Stock

Ο ΕΦΕΤ, εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό για τη μαζική εστίαση, εν’ όψει της πολυαναμενόμενης επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαΐου.


Μεγάλη μέρα η 25η Μαΐου για τη μαζική εστίαση, καθώς εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τον κόσμο. Ωστόσο, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και πελάτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), εκδίδει τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προς τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές, όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Οργανωτικά μέτρα (προς υπεύθυνους επιχειρήσεων)

Αποφυγή του συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων απόστασης

Αναδιατάξτε τον εργασιακό χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ και Υπουργείου και αναδιοργανώστε τα τραπεζοκαθίσματα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης υπαλλήλων

Αναδιοργανώστε τη ροή των εργασιών και δημιουργήστε ομάδες εργασίας, ώστε να υπάρχει μειωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων.

Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης υπαλλήλων

Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, ανάπαυσης, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.τ.λ.π.).

Συναλλαγές σε ταμείο

Ενθαρρύνετε την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, τοποθετείστε αντισηπτικό στη θέση ταμία και στη θέση πελάτη, τοποθετήστε σήμανση στο δάπεδο για οριοθέτηση αποστάσεων για αποφυγή σχηματισμού “ουράς”, τοποθετήστε plexiglas (αν κρίνεται αναγκαίο).

Χρήση σκάλας

Προτρέψτε εργαζόμενους και πελάτες να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

Πινακίδες ενημέρωσης

Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα σε όλους τους χώρους (ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών, μέριμνα για τήρησ αποστάσεων).

Προσέλευση τρίτων

Ρυθμίστε την προσέλευση τρίτων (π.χ. συνεργατών, διανομέων κ.τ.λ.) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ενημέρωση για τις οδηγίες

Ενημερώστε οδηγούς, προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, πελάτες, επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.) για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

Αερισμός χώρων / Συντήρηση συστημάτων εξαερισμού

Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό) όλων των χώρων και την αποφυγή συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού.

Συνεργεία

Πάσης φύσεως συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες, γάντια).

Απορρίματα

Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέτρα υγιεινής

Μέτρα για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού:

– Επάρκεια νιπτήρων για πλύσιμο των χεριών. Συνιστώνται μπαταρίες χωρίς επαφή με το χέρι (π.χ. ποδοκίνητες, με φωτοκύτταρο κ.λπ.).

– Παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος: σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων.

– Παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και κατάλληλων ΜΑΠ, όπως γάντια, μάσκες, φιλέ, σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ, εκπαίδευση των εργαζομένων για την ορθή και ασφαλή χρήση και αποθήκευσή τους. Αυστηρή σύσταση, η αλλαγή ρουχισμού να γίνεται αποκλειστικά εντός της επιχείρησης.

– Καθορισμός υπεύθυνου για την επίβλεψη της τήρησης και σωστής χρήσης των μέτρων και μέσων προστασίας.

– Διάθεση και τοποθέτηση σκεπαστών ποδοκίνητων κάδων απορριμμάτων, όπου θα απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση τους τα ΜΑΠ μιας χρήσης, καθώς και μαντηλάκια, χειροπετσέτες κ.ά.

– Φροντίδα για συχνό πλύσιμο των ενδυμάτων εργασίας (φόρμες, ποδιές κ.λπ.) και των ΜΑΠ που χορηγούνται (εφόσον δεν είναι μιας χρήσης).

– Μέριμνα για αυστηρά προσωπική χρήση των ΜΑΠ.

– Προμήθεια των κατάλληλων απορρυπαντικών – απολυμαντικών έναντι του ιού.

– Εντοπισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που αγγίζονται πιο συχνά και από πολλούς (όπως διακόπτες, χειρολαβές θυρών, πληκτρολόγια, κουπαστές σε σκάλες και διαδρόμους, ντουλάπια).

– Χρήση απολυμαντικών χωρίς υπολειμματική δράση σε χώρους όπου υπάρχουν τρόφιμα και αντικείμενα που μπορεί να τοποθετηθούν στο στόμα από παιδιά.

– Σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης καθώς και διαχείρισης απορριμμάτων ατομικής υγιεινής.

Ειδικά μέτρα

Service

  • Νέοι τρόποι παραγγελιών (πχ: πίνακες σταθερών μενού, μενού σε app κ.α.)
  • Χρήση καταλόγων μίας χρήσης ή κατάλογων με υλικό που απολυμαίνεται
  • Συνίσταται χρήση τραπεζομάντιλων/ σουπλά μίας χρήσης. Αν τα τραπεζομάντηλα είναι υφασμάτινα θα πρέπει να αλλάζονται μετά από κάθε χρήση

Take Away – Delivery

  • Αύξηση συχνότητας καθαρισμού επιφανειών (όπως πάγκοι και οθόνες αφής)
  • Τήρηση προβλεπόμενων αποστάσεων και παραδόσεις χωρίς άγγιγμα
  • Ο διανομέας πρέπει να φορά μάσκα και γάντια κατά την παράδοση
  • Καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος διανομής, των δοχείων μεταφοράς και των ισοθερμικών σάκων, με συγκεκριμένη συχνότητα

* Ο Οδηγός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ειδικά μέτρα για τους προμηθευτές, τα συνεργεία συντηρήσεων και για τους εργαζόμενους ανά θέση εργασίας, προληπτικά μέτρα προστασίας, καθώς και οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό του ΕΦΕΤ για την επανεκκίνηση στην εστίαση

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 15 νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Μοιραστείτε το άρθρο!