Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis, είναι γεγονός!

© Adobe Stock

Εγκαινιάστηκε σήμερα η νέα ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis, μια καινοτόμα και εύχρηστη εφαρμογή για κινητές συσκευές από όπου μπορείτε να βρείτε και να συγκρίνετε τιμές βασικών προϊόντων και καυσίμων!


Μέσω της εφαρμογής που δημιούργησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της μέσης τιμής των βασικών αγαθών, όπως αυτή διαμορφώνεται στα σούπερ μάρκετ, καθώς και των καυσίμων.

Η νέα υπηρεσία, έρχεται για να αντικαταστήσει το παρατηρητήριο τιμών (e-prices), το οποίο επί της ουσίας έχει εγκαταληφθεί εδώ και χρόνια.

Η εφαρμογή

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, οι λιανέμποροι καθημερινά θα αναρτούν τις τιμές βασικών προϊόντων που θα οριστούν από το Υπουργείο. Η αρχή θα γίνει με το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Στη συνέχεια, η λίστα θα εμπλουτίζεται με περισσότερα προϊόντα. Η πλατφόρμα θα ταξινομεί τα προϊόντα και τις τιμές. Στο κινητό του καταναλωτή θα εμφανίζεται ένας πλήρης τιμοκατάλογος για τα συγκεκριμένα προϊόντα ανά κατάστημα στην περιοχή που βρίσκεται.

Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να διαμορφώνουν το καλάθι με τα αγαθά της προτίμησής τους, προκειμένου να συγκρίνουν το τελικό κόστος, ώστε να επιλέγουν το κατάστημα που τους συμφέρει στην περιοχή τους, καθώς και να λαμβάνουν ενημερώσεις για συμφέρουσες αγορές. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και χάρτης που θα υποδεικνύει το φθηνότερο σημείο.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα πρατήρια καυσίμων. Ο καταναλωτής θα μπορεί να πληροφορείται για τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή που βρίσκεται.

Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα αφενός να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και αφετέρου, να επικοινωνούν με το 1520 και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, από σήμερα τίθεται προς χρήση στο κοινό η εφαρμογή για περιβάλλον Android και η εφαρμογή για iOS θα λειτουργεί από τη Δευτέρα.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis, είναι γεγονός!

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την πλατφόρμα e-katanalotis

1. Ποια η διαφορά αυτής της προσπάθειας από το υφιστάμενο παρατηρητήριο τιμών;

Το παρατηρητήριο τιμών της ΓΓΕκΠΚ  αποτελούσε ένα στατικό σύστημα δημοσίευσης τιμών που γινόταν με τιμοληψίες από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας, χωρίς να παρέχει πλήρη στοιχεία και χαρακτηριστικά των προμηθευτών και των αγαθών. Επίσης το υπάρχον σύστημα έχει καταστεί  ανενεργό πριν τον Ιούλιο του 2019.

2. Γιατί επιλέχθηκε η πληροφορία να δοθεί μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων;

Γιατί οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το κινητό ως μέσο για πολλές συναλλαγές και σίγουρα για πληροφορίες και έρευνα αγαθών.

3. Η εφαρμογή αποτελεί μηχανή αναζήτησης και αγοράς αγαθών για τους καταναλωτές;

Όχι. Η εφαρμογή αποτελεί το ψηφιακό παρατηρητήριο της ΓΓΕκΠΚ το οποίο επιλέχθηκε από την πολιτική ηγεσία να είναι προσβάσιμο από το κοινό στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για ανοιχτά δεδομένα και διαφάνεια στις εμπορικές πρακτικές.

4. Ποια προϊόντα περιέχει η εφαρμογή και από ποιες κατηγορίες;

Βασικά καταναλωτικά αγαθά (καλάθι της νοικοκυράς).

5. Κάθε πότε γίνεται η ανανέωση των τιμών;

Οι τιμές ανανεώνονται κάθε πρωί.

6. Πώς επιλέγονται οι προμηθευτές;

Με βάση το μερίδιό τους στις βασικές κατηγορίες του καλαθιού της νοικοκυράς.

7. Ποιοι συμμετέχουν στην πρώτη φάση λανσαρίσματος του έργου, ποιο το μερίδιο αγοράς και οι ειδικές συνθήκες αγοράς που καλύπτουν;

Από οργανωμένες αλυσίδες λιανικής συμμετέχουν οι: Σκλαβενίτης, ΑΒ, Lidl, MyMarket, Μασουτης. Από online καταστήματα το E-fresh. 

Οι παραπάνω αντιστοιχούν σε ένα αθροιστικό μερίδιο αγοράς πολύ πάνω από 80% στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

8. Πώς ενσωματώνονται/παρουσιάζονται οι προσφορές (πχ. 1+1, 1+2, πολλαπλά προϊόντα (bundle), αξιακές/ποσοστιαίες εκπτώσεις, κουπόνια προμηθευτών);

Ενσωματώνονται στην τιμή και ύστερα βγαίνει η μέση τιμή πώλησης. Κάθε μέρα η εφαρμογή ανανεώνει τιμές πώλησης ανά προϊόν και αλυσίδα με την μέση τιμή πώλησης της προηγούμενης ημέρας.

Γνωρίστε το νέο παρατηρητήριο τιμών!

Μοιραστείτε το άρθρο!