Φορολογικές δηλώσεις 2020: Οδηγός… επιβίωσης

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς συνθήκης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, άνοιξε φέτος η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2019.
(c) Adobe Stock

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς συνθήκης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, άνοιξε φέτος η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2019.


Παρόλο που η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Απριλίου, ο μεγάλος φόρτος εργασίας των λογιστών – εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού – καθιστά αδύνατη την υποβολή και ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι πέρυσι, ενώ και ο φόρος εισοδήματος θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Επίσης, μέχρι τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια αλλαγή σε σχέση με τον τρόπο εξόφλησης του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Παρακάτω, βλέπουμε τις πιο σημαντικές αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1, μερικά σημεία-“κλειδιά” που χρειάζεται να προσέξετε, καθώς επίσης και αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.


5 σημαντικές αλλαγές στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος Ε1 

) Καταργήθηκε ο πίνακας 10, στον οποίο οι φορολογούμενοι δήλωναν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών για τις επιστροφές φόρου. Η γνωστοποίηση του λογαριασμού πληρωμών θα διενεργείται πλέον μέσω ηλεκτρονικής Αίτησης/ Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στη διαδικτυακή πύλη: www.aade.gr.

(β) Τα ποσά των διδάκτρων που κατέβαλαν το 2019 οι φορολογούμενοι σε ιδιωτικά σχολεία θα είναι φέτος αναρτημένα σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η Φορολογική Διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού 769, του πίνακα 5.

(γ) Προστέθηκαν στον πίνακα 2 οι νέοι κωδικοί 039-040, οι οποίοι συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και υπάγονται σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή.

(δ) Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος. Επιπλέον, δεν θεωρούνται ως εισόδημα οι προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων. Έτσι, τα παραπάνω ποσά απαλλάσσονται φέτος από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

(ε) Οι πολύτεκνοι (με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα) απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1928 κυβικών.


📌20 ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

#1 Φορολογική κλίμακα

Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος:

  • 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ
  • 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ
  • 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
  • 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ

#2 Έκπτωση φόρου

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

  • 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα
  • 1.950 ευρώ, εάν έχουν ένα παιδί 
  • 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά 
  • 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα

#3 Δαπάνες με πλαστικό χρήμα

Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2019 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού – φορολογητέου εισοδήματος, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Δαπάνες με πλαστικό χρήμα 2019

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων (εκτός από αυτούς που εξαιρούνται) θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% επί του ποσού που δεν καλύπτεται.

#4 Εισοδήματα από ακίνητα

Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:

  • 15% μέχρι 12.000 ευρώ
  • 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
  • 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ

#5 Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης  - Υπολογισμός

#6 Προκαταβολή φόρου

Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

#7 Τέλος επιτηδεύματος

Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον έχουν περάσει τα πρώτα πέντε έτη από την έναρξη εργασιών.

#8 Σύζυγοι/ Μέρη συμφώνου συμβίωσης

Οι έγγαμοι σύζυγοι αλλά και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μπορούν να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. Οι έγγαμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστά τις φορολογικές τους δηλώσεις, ο καθένας για τα εισοδήματά του, αρκεί ο ένας εκ των δυο να έχει δηλώσει την επιλογή αυτή σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxisnet, σε προθεσμία που έληξε στις 29 Φεβρουαρίου.

#9 Εξαρτώμενα τέκνα

«Εξαρτώμενα» θεωρούνται τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο και το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2019 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω. Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων δηλώνεται στον πίνακα 3, στους κωδικούς 005-006, ενώ τα στοιχεία τους αναγράφονται στον πίνακα 8 της δήλωσης.

#10 Φιλοξενούμενοι

Στον πίνακα 2, στους κωδικούς 007 και 008, ο υπόχρεος και η σύζυγος θα πρέπει να δηλώσουν αν «φιλοξενούν» στην κύρια κατοικία τους άλλα άτομα που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

#11 Μπλοκάκια

Κάθε εργαζόμενος που έχει μηνιαίες αποδοχές μόνο εκδίδοντας τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και όχι ως μισθωτός, για να φορολογηθεί ως μισθωτός και να δικαιούται ετήσια έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε έως τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετήσιων αμοιβών του μόνο από τον έναν.

#12 Τεκμήρια

Για να αποφύγουν οι φορολογούμενοι τον κίνδυνο υπερφορολόγησης, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, θα πρέπει να καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ χαμηλού πραγματικού και υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος με διάφορους τρόπους (π.χ. ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, επίκληση εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, μερίσματα, επιδόματα, γονικές παροχές, δωρεές χρηματικών ποσών, δάνεια κ.α.).

#13 Ανείσπρακτα ενοίκια

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια καθώς, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια και να προσκομίσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των μη εισπραχθέντων (πριν από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος).

#14 Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές

Οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττονται το έτος 2014 και μετά, υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται. Οι τροποποιητικές δηλώσεις, με τις οποίες δηλώνονται οι ως άνω αποδοχές, θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον υποβληθούν εντός του έτους χορήγησης της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών.

Στην περίπτωση που οι εν λόγω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται σε ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή δεν αναγράφονται σε αυτή διακεκριμένα κατ’ έτος ή δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, οι αποδοχές αυτές φορολογούνται στο έτος καταβολής τους. 

#15 Δηλώσεις αναδρομικών

Οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται μετά τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων, με νέα απόφαση καταληκτικής ημερομηνίας από το Υπουργείο Οικονομικών. Προσοχή: Για την εύρεση των αναδρομικών, ανατρέχετε στις Βεβαιώσεις Αποδοχών, στη διαδικτυακή πύλη της ΑΑΔΕ.

#16 Κάτοικοι εξωτερικού 

Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού υποβάλλονται έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις και για τους κατοίκους ημεδαπής. Ωστόσο, σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2019, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2020.

#17 Δηλώσεις αποβιωσάντων

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων, υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. έως τις 31/12/2020. Ωστόσο, απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/ εγγυτέρων συγγενών.

#18 Πτώχευση

Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μια δήλωση από τον σύνδικο πτώχευσης για τα εισοδήματα από την πτωχευτική περιουσία, σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και μια δήλωση από τον πτωχό για τα τυχόν εισοδήματα από τη μη πτωχευτική περιουσία, ηλεκτρονικά.

#19 Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb

Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας).

Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης, θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κλπ.).

#20 Δηλώσεις με επιφύλαξη

Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τις Δ.Ο.Υ. εντός της προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Εάν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.


Οδηγίες βήμα-βήμα για την υποβολή της δήλωσης

  1. Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  2. Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  3. Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης
  4. Συμπληρώνω το έντυπο Ε1 (Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ)
  5. Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης
  6. Υποβάλω τη δήλωση
  7. Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου

Αναλυτικός οδηγός από την ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογικού έτους 2019

-> Έντυπα φορολογίας εισοδήματος Φ.Π.:

Ε1 Δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Ε2 Αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων

Ε3 Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα


Περισσότερες πληροφορίες: www.aade.gr

___

Θέλετε να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση; Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε έγκαιρα το ραντεβού σας. 

Μοιραστείτε το άρθρο!