Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει το TAXISnet

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει το TAXISnet για την υποβολή τους!


Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στόχος για φέτος είναι να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (εντός του Μαρτίου) και η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ατομικό εκκαθαριστικό για τους συζύγους

Σημειώνεται πως το δικό του εκκαθαριστικό θα έχει φέτος κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι επέλεξε να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.

Στην απόφαση του επικεφαλή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους». 

Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, αλλάζει η διαδικασία υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Forum των Δελφών, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στην προώθηση των ακόλουθων ηλεκτρονικών υπηρεσιών:

 • Εφαρμογή για τη δήλωση του λογαριασμού IBAN από όλους τους φορολογούμενους.
 • Εφαρμογή που θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να έχει online ενημέρωση για τις επιστροφές φόρου που μπορεί να εκκρεμούν υπέρ του.
 • Προωθείται η ηλεκτρονική τιμολόγηση.
 • Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων.
 • Σύντομα πρόκειται να εκσυγχρονιστεί ο ιστότοπος της ΑΑΔΕ ώστε να αποστέλλει ηλεκτρονική πληροφόρηση για την έκδοση νέων εγκυκλίων και γενικότερα ειδήσεων.

📌 Τα βασικά σημεία του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης:

 • Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
 • Οι σύζυγοι μπορούν από φέτος να υποβάλουν χωριστή δήλωση, εφόσον γνωστοποίησαν αυτή την επιλογή σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1, στα στοιχεία φορολογούμενου, έχει προστεθεί νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση συζύγων.
 • Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο TAXISnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
 • Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb, δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).
 • Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.
 • Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
 • Φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.
Μοιραστείτε το άρθρο!