120 δόσεις: Έρχεται η ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία

Η πολυαναµενόµενη ρύθµιση για τις 120 δόσεις που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αγγίζουν τα 35 δισ., αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.


Στόχος είναι µέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα για τις αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεµβρίου

Οι πρώτες πληροφορίες

Μοναδική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι να έχουν καταβάλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, από την έναρξη του 2019.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξάρτητα εάν είναι ενεργοί ή όχι, Επίσης,  επισήμανε, ότι δεν θα υπάρχει όριο στις οφειλές που μπορεί να έχει κάποιος που έχει κλείσει την επιχείρησή του.

Ακόμη, σε ρύθμιση οφειλών με κούρεμα στις προσαυξήσεις, θα τεθούν και οι οφειλές των επιχειρήσεων για μη καταβολή των εισφορών των εργαζομένων. Η ένταξη στη ρύθμιση, θα θέτει σε αναστολή τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και θα απελευθερώνονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις υπάγονται και όσοι είναι σήµερα ενταγµένοι σε άλλη ρύθµιση (π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων), καθώς στο νοµοσχέδιο προβλέπεται ότι στο νέο σχήµα «υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόµενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, µε απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούµενων ρυθµίσεων».

Από τη ρύμιση, εξαιρούνται µόνο όσοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης της οφειλής τους και στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μοιραστείτε το άρθρο!